Wki

Hoe wijn te proeven

Wanneer kom je vruchtbaar wijnland, wijn proeven is vaak een van de meest lonende excursies beschikbaar. Als je lang te lopen door de wijngaarden en bewonder de wijnstokken en pittoreske decor, glas in de hand, moet je eerst leren om de subtiele schoonheid van waarderen.

Stappen

Hoe wijn te proeven. Kijk naar de, vooral rond de randen.
Hoe wijn te proeven. Kijk naar de, vooral rond de randen.
 1. 1
  Kijk naar de, vooral rond de randen. Kantelen glas wat kan het gemakkelijker maken om de weg verandert de kleur van het centrum naar de randen bekijken. Houden van het glas in de voorkant van een witte achtergrond, zoals een servet, tafelkleed, of vel papier, is een andere goede manier om uit te maken van de wijn ware kleuren. Zoek de kleur van de en de helderheid. Intensiteit, diepte of verzadiging van kleur zijn niet noodzakelijk lineair met kwaliteit. White donkerder naarmate ze ouder terwijl de tijd veroorzaakt rode wijnen te verkleuren; draaien bruiner, vaak een kleine hoeveelheid onschadelijk donkerrood sediment op de bodem van de fles of glas. Dit is ook een goed moment om een ​​voorlopige snuiven van de te vangen, zodat u de geur kunt vergelijken na wervelende. Dit zal je ook toestaan ​​om te controleren of af geuren die verwende (kurk) wijn kunnen wijzen.
 2. 2
  Swirl het in uw glas. Dit is het oppervlak van de wijn te verhogen door spreiden over de binnenkant van het glas waardoor ze ontsnappen oplossing en bereiken de neus. Het maakt het ook wat zuurstof in de wijn, die zal helpen haar aroma's openen.
 3. 3
  Opmerking viscositeit van de wijn (hoe langzaam het loopt terug langs de zijkant van het glas) terwijl je wervelende. Dikkere wijnen worden gezegd dat "benen" en zijn waarschijnlijk meer alcohol. Buiten op zoek naar mooie, heeft dit geen enkele relatie tot de kwaliteit van een wijn, maar kan een meer volledige bodied wijn geven.
 4. 4
  Snuif de wijn. In eerste instantie moet u het glas houdt een paar centimeter van je. Laat dan je neus gaan in het glas. Wat ruik je?
 5. 5
  Neem een slokje van de wijn, maar niet doorslikken totdat u klaar bent met deze stap. Het verschil tussen drinken en proeven wordt ophoesten! Rol de wijn rond in je mond bloot te stellen aan al uw smaakpapillen. Je zult alleen in staat zijn op te sporen zoet, zuur, zout, bitter en umami (denk: vlezige of hartig). Besteed aandacht aan de textuur en andere tactiele sensaties zoals een schijnbaar gevoel van gewicht en lichaam.
  • Spit de wijn in een kwispedoor als u van plan bent om veel wijn te proeven. Als je de alcohol te consumeren, kan dit vertroebelen uw proeverij vermogen. Als je rijdt, moet u zeker gebruik maken van de kwispedoor.
 6. 6
  Verstuif door de wijn. Met je lippen tuitte alsof je te fluiten, trekken wat lucht in je mond en adem uit door je neus. Dit bevrijdt de aroma's van de wijn en hen in staat stelt om je neus te bereiken waar ze kunnen worden opgespoord. De neus is de enige plek waar je geuren van een wijn kan detecteren. Echter, de enzymen en andere verbindingen in je mond en speeksel te veranderen een aantal van een wijn aromatische verbindingen. Door het opzuigen door de wijn, bent u op zoek naar een nieuwe aroma's bevrijd door de interactie van de wijn met de omgeving van uw mond.
 7. 7
  Neem nog een slokje van de wijn, maar dit keer (vooral als je drinkt een rode wijn) introduceren lucht mee. Met andere woorden, slurp de wijn (zonder het maken van een luid slurpend geluid, natuurlijk). Let op de subtiele verschillen in smaak en textuur.
 8. 8
  Let op de afdronk. Hoe lang gaat de afwerking laatste? Hou je van de smaak?
 9. 9
  Schrijf op wat je hebt ervaren. U kunt gebruiken wat terminologie je je comfortabel voelt. Het belangrijkste ding om op te schrijven is uw indruk van de wijn en hoeveel je het leuk vond. Vele wijngaarden bieden boekjes en pennen, zodat u kunt uw eigen proefnotities nemen. Dit zal je dwingen om aandacht te besteden aan de subtiliteiten van de wijn. Ook zult u een verslag van wat de wijn smaakt, zodat je het kunt koppelen met maaltijden of met uw.
  • Wijnen hebben vier basiscomponenten: smaak, tannine, alcohol en zuurgraad. Sommige wijnen hebben ook zoetheid - maar de laatste is alleen nodig in dessertwijnen. Een goede wijn heeft een goede balans van de vier eigenschappen. Aging zal verzachten tannines (zie Tips voor een meer gedetailleerde beschrijving). Zuurgraad zal verzachten gedurende de levensduur van een wijn als het ondergaat chemische veranderingen die de afbraak van vetzuren bevatten. Fruit zal stijgen en dan vallen de gehele levensduur van een wijn. Alcohol zal hetzelfde blijven. Al deze factoren dragen bij tot weten wanneer je moet drinken / decanteren van een wijn.
  • Hier zijn een aantal vaak gevonden smaken voor elk van de meest voorkomende soorten (in gedachten houden dat groeiende regio, oogsten besluiten en andere productie-beslissingen hebben een grote impact op een wijn smaak character):
   • Cabernet - zwarte bessen, kersen andere, zwart fruit, groene kruiden
   • Merlot - pruim, rood en zwart fruit, groene kruiden, bloemen
   • Zinfandel - zwart fruit (vaak jammy), zwart specerijen - vaak "Briary"
   • Syrah (aka Shiraz, afhankelijk van de wijngaard locatie) - zwart fruit, zwarte specerijen - vooral witte en zwarte peper
   • Pinot Noir - rode vruchten, bloemen, kruiden
   • Chardonnay - koel klimaat: tropisch fruit, citrusvruchten in iets warmere klimaten en meloen in warme gebieden. Met de toenemende aandeel van de malolactische gisting, Chardonnay verliest groene appel en neemt op romige noten, appel, peer, perzik, abrikoos
   • Sauvignon Blanc - Grapefruit, witte kruisbes,,
  • Malolactische gisting (de natuurlijke of kunstmatige introductie van een specifieke bacteriën) zal leiden tot witte wijnen te proeven romig of boterachtige
  • Veroudering in eiken zal leiden wijnen te nemen op een vanille of nootachtige smaak.
  • Andere veel voorkomende smaak descriptoren zijn mineraliteit, aardsheid en asperges.
  • "Tannines" is een veel voorkomende term in wijnproeverij (meestal rode wijn). Het verwijst naar de samentrekkende, bittere verbindingen gevonden in druivenschillen, stengels en zaden, evenals de eikenhouten vaten waarin de wijn wordt gerijpt. Als u wilt weten wat tannines smaken, gewoon bijten in een druif stengel of eet een cabernet druif uit de wijnstok. Bij jonge rode wijnen, tannines smaken bitter en drogen, maar met de leeftijd ze smaken zijdeachtig.
 10. 10
  Probeer enkele wijnen met ongewone ingrediënten en let op de manier waarop het verhoogt of vermindert de smaken van de wijn. Met rode wijnen proberen verschillende, goede kwaliteit chocolade en bessen. Met witte wijnen die je kunt proberen appels, peren en citrusvruchten. Pairing wijn met eten is ingewikkelder dan "rood met rundvlees en wit met." Voel je vrij om te drinken welke wijn je wilt met wat voedsel dat je wilt, maar vergeet niet een perfecte koppeling is een zeer aangename ervaring.

Tips

 • Wanneer door middel van wijn land, maken een avontuur van te maken. Krijg verloren en volg de kleine borden naar de verborgen wijnhuizen. Grote naam wijnhuizen maken grote wijnen, maar ze bieden zelden een intieme proeverij ervaring.
 • Praat met de mensen die werken in de wijnmakerij. Ze zijn meestal meer dan gelukkig om een ​​deel van hun uitgebreide kennis van het onderwerp te geven, vooral als het gaat om hun resident product.
 • Maak je geen zorgen als uw voorkeuren zijn anders dan die van andere mensen om je heen. Iedereen heeft zijn eigen smaak en het opwindende ding over wijn proeven is ontdekken wat uw smaak zijn.
 • Als de tannines zijn te dominant, geven de wijn wat tijd. Er zijn eigenlijk verschillende soorten tannines - enkele van de huiden, sommige uit de zaden en enkele van het vat. Tannines hebben tijd nodig om te polymeriseren en vallen uit van de oplossing. Echter, het luchten een wijn een tijdje zou kunnen toestaan ​​dat het openstellen en vervolgens de meer aangename aromatische bestanddelen zou kunnen worden in een betere verhouding tot de gehele samenstelling van de wijn. Als u lid bent van een fles, giet de wijn in een karaf of een karaf en laat het zitten voor een uur of twee voor het drinken.
 • Als men rond, ga dan naar een restaurant of wijnbar dat wijn "vluchten" biedt. Dit zijn geweldige manieren om verschillende wijnen te vergelijken en te zien hoe verschillende druivensoorten reageren op verschillende behandeling. Deze vluchten zijn vaak goede waarden en kunt u verschillende wijnen te proberen (meestal 3) zonder dat u 3 flessen wine.Any goed restaurant / wijnbar te openen zal ontwerpen vluchten naar een algemeen thema dat de ervaring meer informatieve zal maken te hebben dan slechts drie willekeurige bril. Daarnaast grotere gespecialiseerde slijters houden vaak thema-proeverijen in het weekend.
 • Overeenkomen met het glaswerk aan de wijn. Glaswerk / drinkware komt in een verscheidenheid van vormen en maten. De meer ervaren wijndrinkers en kenners vaak genieten van wijnen uit glaswerk of bollen die zijn op maat gemaakt voor een specifieke rassen. Wanneer beginnen, is er een vuistregel; grotere glazen voor rode wijnen, en kleinere glazen voor blanken. Oostenrijks glaswerk onderneming Riedel is de gouden standaard van drinkware als het gaat om wijn, maar voor de beginner, minder dure glaswerk zal doen.

Waarschuwingen

 • Als je gaat wijnproeven, zal je mensen tegenkomen met verschillende niveaus van wijnkennis. Sommigen zullen veel weten, maar niet schuwen ze uit de vleermuis. "Wine snobs" de neiging om bekeren en pontificaat - en niet elke beginner is dat. Echter, sidling om een ​​geïnformeerd proever die geneigd is om kennis op een respectvolle manier te delen kan heel leerzaam.
 • De meeste wijn, bij het openen, niet langer te bewaren dan een paar dagen. Het verliest frisheid en fruit karakter. Het gaat plat en oxideert. Echter, zeer zelden zal een goed gemaakte wijn geworden azijn. Hoewel sommigen van mening dat dit gebeurt, is het een wijn mythe.
 • Bij gebruik van lood of decanters bril, er een kleine mogelijkheid van loodvergiftiging evenredig met de tijdsduur waarin wijn in contact is gekomen met lood. Als je een lead karaf of lood glaswerk gebruiken, verbruiken de wijn binnen 48 uur om het risico op loodvergiftiging te voorkomen.
 • Zoals golf, wordt wijn geassocieerd met "status" en de zakelijke lifestyle. Als u wilt worden geaccepteerd in de cirkel van de kenners ', kan het nog duur.