Wki

Hoe tijdens een aardbeving reageren

In tegenstelling tot orkanen of aardbevingen komen zonder waarschuwing en worden meestal gevolgd door soortgelijke naschokken. Als je merkt dat je in het midden van een aardbeving, hier is wat te doen.

Stappen

Hoe tijdens een aardbeving reageren. Zoek dekking door het krijgen van onder een stevige tafel of ander meubelstuk, en vasthouden totdat het schudden stopt.
Hoe tijdens een aardbeving reageren. Zoek dekking door het krijgen van onder een stevige tafel of ander meubelstuk, en vasthouden totdat het schudden stopt.

Binnenshuis

 1. 1
  Op de grond vallen.
 2. 2
  Zoek dekking door het krijgen van onder een stevige tafel of ander meubelstuk, en vasthouden totdat het schudden stopt. Als er niet een tafel of bureau in uw buurt, bedek je gezicht en hoofd met je armen en hurken in een binnenhoek van het gebouw.
 3. 3
  Blijf weg van glas, ramen, buitendeuren en muren, en iets dat zou kunnen vallen, zoals verlichting of meubilair.
 4. 4
  In bed blijven als je er toen de aardbeving stakingen. Wacht even en je hoofd te beschermen met een kussen, tenzij je onder een zware lamp die kan vallen. In dat geval, ga dan naar de dichtstbijzijnde veilige plek.
 5. 5
  Gebruik een deuropening voor opvang alleen als het in de nabijheid van je en als je weet dat het een sterk ondersteund, draagkrachtig deuropening.
 6. 6
  Blijf binnen totdat het schudden stopt en het is veilig om naar buiten te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste blessures ontstaan ​​wanneer mensen in gebouwen proberen te verplaatsen naar een andere locatie binnen het gebouw of proberen te vertrekken.
 7. 7
  Wees ervan bewust dat de stroom kan gaan of de sprinklersystemen of brand kan zetten.
 8. 8
  Geen gebruik van de liften. De stroom kan gaan, waardoor u te worden opgesloten.

Buitenshuis

 1. 1
  Buurt van gebouwen, straatverlichting, en het nut draden.
 2. 2
  Eenmaal in de open, blijven daar tot het schudden stopt. Het grootste gevaar bestaat direct buiten gebouwen, bij alle uitgangen, en langs buitenmuren. Veel van de 120 dodelijke slachtoffers van de 1933 Long Beach, Californië aardbeving voorgedaan wanneer mensen liepen buiten gebouwen alleen te worden gedood door vallend puin van instortende muren. Grondverkeer tijdens een aardbeving is zelden de directe oorzaak van dood of letsel. Meest aardbeving-gerelateerde slachtoffers gevolg van instortende muren, rondvliegend glas en vallende voorwerpen.

In een bewegend voertuig

 1. 1
  Stop zo snel als de veiligheid het toelaat en verblijf in het voertuig. Probeer niet te stoppen in de buurt van of onder gebouwen, bomen, viaducten, en het nut draden.
 2. 2
  Doorgaan voorzichtig nadat de aardbeving is gestopt. Vermijd wegen, bruggen, of hellingbanen die mogelijk zijn beschadigd door de aardbeving.

Gevangen onder puin

 1. 1
  Branden niet een wedstrijd.
 2. 2
  Niet bewegen over of schop onder stof.
 3. 3
  Bedek je mond met een zakdoek of kleding.
 4. 4
  Tik op een pijp of muur zodat hulpverleners u kunt vinden. Gebruik een fluitje als die beschikbaar is. Schreeuw alleen als laatste redmiddel. Schreeuwen kan ertoe leiden dat u gevaarlijke hoeveelheden stof inademt.

Tips

 • Als je op het strand, zoeken hoger gelegen terrein.

Waarschuwingen

 • Wees ervan bewust dat sommige aardbevingen zijn eigenlijk foreshocks en een grotere aardbeving kan optreden.