Wki

Hoe maak je een genogram maken

Een genogram is een familie kaart of een geschiedenis die gebruik maakt van speciale symbolen om relaties, grote evenementen, en de dynamiek van een gezin te beschrijven over meerdere generaties. Geestelijke gezondheid en medische professionals vaak gebruik genograms om patronen van mentale en lichamelijke ziekten, zoals depressie, bipolaire stoornis, kanker en andere erfelijke ziekten op te sporen. Om een ​​genogram te beginnen moet u familieleden eerste interview. Vervolgens kunt u gebruik maken van standaard genogram symbolen om een ​​diagram dat van uw familie gespecialiseerde geschiedenis documenteert creëren.

Stappen

Hoe maak je een genogram maken. Bepaal uw reden voor het maken van een genogram.
Hoe maak je een genogram maken. Bepaal uw reden voor het maken van een genogram.
 1. 1
  Bepaal uw reden voor het maken van een genogram. Het doel zal je helpen te concentreren op de aard van de familie informatie die u wilt verzamelen. Het is ook onderworpen aan helpen beslissen met wie u het ingevulde diagram delen - soms is de informatie kan worden beschouwd als schokkend of te gevoelig voor een aantal familieleden, dus je zult moeten om te oordelen dat, afhankelijk van de context.
  • Genograms kunnen richten op een aantal onderwerpen, waaronder alcohol-en drugsmisbruik, psychische aandoeningen, en fysiek geweld, evenals vele lichamelijke ziekten.
  • Genograms kunnen werkers in de gezondheidszorg te voorzien van een visueel document dat de geschiedenis van je huidige mentale of medisch probleem tracks door je familie bloedlijn.
 2. 2
  Beslissen hoeveel generaties je wilt vertegenwoordigen in je genogram. Dit geeft je een duidelijk idee van wie je moet benaderen voor informatie om uw diagram te voltooien en of dit mogelijk zal zijn gezien de leeftijd van de mensen en de geografische spreiding geven.
  • Vergeet niet dat je kunt gebruiken e-mail, Skype en andere communicatie-apparaten om in contact te komen met verre familieleden, zelfs als je niet kunt veroorloven om / don 't willen reizen met hen praten in persoon.
 3. 3
  Onderzoek uw familiegeschiedenis. Schrijf alles op wat je eerst weten. Wanneer u uw eigen kennis hebt overschreden, praat met familieleden. Stel vragen over familierelaties en belangrijke gebeurtenissen. Neem goede notities.
  • Wees ervan bewust dat deze besprekingen kan moeilijk zijn voor sommige familieleden.
  • Wees bereid om te luisteren naar veel verhalen. Verhalen zijn de beste middelen waarmee we ons herinneren en over te dragen informatie - moedigen deze zoals ze zich voordoen door aandachtig te luisteren en vragen open vragen die de persoon om meer informatie te delen motiveren.
  • U kunt ook in staat om informatie te vinden via zoekopdrachten op het web of familie boeken. Toch moet u er zeker van zijn dat deze informatie juist is als je besluit om het te gebruiken, wat betekent dat je kan nodig zijn om cross-check het direct met levende personen.
 4. 4
  Ontwerp uw genogram. Genogram templates beschikbaar die online kunnen worden ingevuld of door hand worden ingevuld. U kunt ook de aankoop van software programma's die specifiek ontworpen voor het creëren genograms.
 5. 5
  Gebruik standaard genogram symbolen aan familieleden en hun relaties, zowel de normale en disfunctionele vertegenwoordigen. De symbolen fungeren als een visuele indicator van de informatie die u verzameld in uw interviews. U kunt de standaard genogram symbolen te tekenen met de hand of met behulp van de "draw" of "vormen" opties in een tekstverwerkingsprogramma.
  • Mannetjes worden aangeduid met een vierkant. Bij vermelding van een huwelijk, de positie van de mannelijke symbool naar links.
  • Vrouwen worden aangeduid met een cirkel. Bij vermelding van een huwelijk, de positie van de vrouwelijke symbool rechts.
  • Een enkele horizontale lijn geeft het huwelijk en twee schuine lijnen scheiding.
  • Het oudste kind is altijd onder en aan de linkerkant van zijn familie, terwijl de jongste hieronder moet zijn en naar rechts.
  • Andere beschikbare symbolen te helpen familiegebeurtenissen, zoals zwangerschap of miskraam, ziekten en sterfgevallen te beschrijven. Er is zelfs een diamant symbool om huisdieren te vertegenwoordigen.
 6. 6
  Het organiseren van de grafiek op basis van familie interacties te beginnen met de oudste generatie u wilt vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, kunt u besluiten om uw genogram beginnen met je grootouders of zelfs je overgrootouders. Genograms kan worden gebruikt om de diversiteit te tonen in familierelaties, evenals patronen van ziekten.
  • Een genogram omvat symbolen aan familie interacties zoals conflict, nabijheid, vervreemding aangeven, etc. Emotionele relaties hebben specifieke symbolen die helpen om de doorstroming van het genogram duidelijk.
  • Er zijn ook symbolen die seksueel en fysiek misbruik, evenals mentale en fysieke stoornissen duiden.
 7. 7
  Zoeken naar patronen. Zodra u het genogram hebt gemaakt, goed kijken om te zien welke patronen kunnen worden geïdentificeerd. Er kunnen erfelijk patronen of bepaalde psychologische tendensen die zeer merkbaar wanneer gegroepeerd op deze manier.
  • Wees voorzichtig met het maken van veronderstellingen. De data is een ding, maar gebruik deze om te bevestigen dat uw familie heeft een bepaalde kwestie ziekte. Praat met een medische professional over eventuele mogelijkheden voor erfelijke problemen van dit type.
  • Vermijd het gebruik van het genogram op veronderstellingen over de motivaties van familieleden, of het gebruik van deze aan hen te confronteren. Terwijl u misschien een tendens voor oom Fred aan elke opdracht die hij ooit heeft gehad en nicht Millie heeft altijd leek vriendjes andermans stelen stoppen vinden, het is niet een goed idee om het genogram zwaaien in de voorkant van hun gezicht te 'bewijzen' je punt dat ze nodig psychoanalyse. Wees erg voorzichtig om te voorkomen dat het naderen van uw gezinsleden in een oordelende manier als gevolg van het maken van een genogram, overleg dan met uw familie of persoonlijke adviseur alvorens tot conclusies te komen van een self-generated genogram.
  • Als je het schrijven van de familiegeschiedenis, kan in een genogram gevestigde patronen zeer nuttig zijn als een manier om te verklaren waarom de voorouderlijke familieleden links een geografisch gebied voor een andere, wat voor soort relatie problemen ze hadden en kan helpen om ontgraven familieleden die werden niet officieel erkend.

Tips

 • Altijd onderhouden van de vertrouwelijkheid van familieleden bij het delen van je genogram met niet-familieleden.
 • Houd uw ingevulde genogram op een veilige plaats. De informatie weergegeven in het diagram kan worden pijnlijk of schadelijk voor een aantal familieleden.
 • Dit kan een uitstekende klassikale oefening zijn, hebben de studenten selecteert u een beroemd persoon van hun keuze en onderzoek achtergrond van deze persoon en familie om te proberen en te assembleren een genogram. Dit moet gemakkelijker worden gemaakt met behulp van het internet, maar zijn beperkingen te erkennen - dit moet worden behandeld als een onderzoek oefening, niet een op zoek naar absolute volledigheid.
 • Genograms kan ook gebruikt worden met planten-en diersoorten, tot mutaties en survival skills, etc. vinden
 • Genograms zijn ook bekend als ook wel bekend als een McGoldrick-Gerson studie of een Lapidus Schematische.

Waarschuwingen

 • Gebruik nooit een genogram om een ​​familielid te confronteren zonder de begeleiding van een counselor of zorgverlener.

Dingen die je nodig hebt

 • Pennen
 • Let op pad
 • Tekenpapier
 • Tekstverwerkingsprogramma (optioneel)
 • Genogram sjabloon of genogram ontwerpsoftware